Eğitimci kolay yoldan idareci oluyor!
Bilindiği üzere “2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Çalışma Takvimi”ne göre öğretmenlerin mesleki çalışmaları, yeni eğitim-öğretim yılı 2 Eylül Pazartesi günü başladı ve 2-6 Eylül tarihleri arasında uyum eğitimleri gerçekleşti…
Tüm kademelerde yaklaşık 20 milyon öğrenci ve 1,2 milyon öğretmen için yeni eğitim-öğretim dönemi, 74 bin okul ve 750 bine yakın derslikte başladı… Birinci dönem ara tatili, 11-15 Kasım 2024’te yapılacak. Yarı yıl tatili ise 20 Ocak 2025 Pazartesi başlayacak ve 31 Ocak 2025 Cuma günü sona erecek… İkinci dönem, 3 Şubat 2025 Pazartesi başlayacak ve 20 Haziran 2025 Cuma tamamlanacak… Ara tatil ise 31 Mart-4Nisan 2025 aralığında gerçekleştirilecek…
Buraya kadar; yapılacak, edilecek, tamamlanacak… bilgileri sanırım kolayca anlaşılabilir… Sıkı durun! Sizleri 2024 Temmuz ayına götüreceğim… Bilindiği üzere Temmuz ayında YKS sınav sonuçları (üniversite giriş sınav sonuçları) açıklanmıştı… Bu sonuçlara göre eğitimin yerlerde süründüğü net bir şekilde ortaya konmuş oldu…
Nereye gitmiş taktir ve teşekkür belgeler? Göreniniz var mı? Havada uçuşan taktir, teşekkür, onur ve başarı belgelerine sahip yüzbinlerce kıymetli öğrencimizin varlığı elbette ki bizleri mutlu etti… Ancak YKS sonuçlarının, alınan başarı ve teşekkür belgeleriyle örtüşmemesi oldukça düşündürücüdür. Deyim yerindeyse “takkenin düştüğü, kellenin görüldüğü” an, tam da budur… Eğitimde başarının, havada uçuşan başarı belgelerinde olmadığı, Alan Yetelilik Testi (AYT) sonuçlarıyla açıkça ortaya koyulmaktadır…
Fizikte 14 soruda başarı ortalaması 2,2..
Kimyada 13 soruda başarı ortalaması 1,4..
Biyolojide 13 soruda başarı ortalaması 2,3..
Matematikte 40 soruda başarı ortalaması 5,5..
Tarih 1’de 10 soruda başarı ortalaması 2,4..
Tarih 2’de 11 soruda başarı ortalası 2,0..
Coğrafyada 6 soruda başarı ortalaması 2,1..
Coğrafyada 11 soruda başarı ortalaması 2,4..
Felsefe grubunda 12 soruda başarı ortalaması 5,9..
Türkçe dersinde alınan sonuçlar bile hiç iç açıcı değil!
Ana ve resmî dilimiz olan Türkçede 40 soruda başarı ortalaması 21,4…
Türk Dili ve Edebiyatı 24 soruda başarı ortalaması 5,9.. olurken, Fen Liselerinden çok açılan İmam Hatip Liselerinde okuyan öğrencilerin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden 6 soruda başarı ortalaması ne yazık ki 1,2.. olmuştur..
Bu sonuçlara bakıldığında “eğitimde biz başarılıyız” diyecek halimiz yok ya! Var var, başarı ödüllendirilir. Ödül varsa başarı da vardır demek değil midir?…
Başarı, takdir, teşekkür ve onur belgeleri havada uçuşuyorsa başarının da beraberinde gelmesi gerekmez mi?
Aileler, çocuklarına iyi bir gelecek sağlamak için yoğun çaba içinde olurlarken, eğitim-öğretimin dümeninde oturanların aynı çabayı göstermesi gerekmez mi?
Geçmiş dönemlerde idareciliği hiç düşünmeyen eğitimciler bile son yıllarda eğitimde rekabetin yerini idarecilik kapma aldığı için asli görevlerinden uzaklaşmışlardır… Daha anlaşılır olması için; bu duruma tanık olan çok sayıda eğitimcimizin gardı düşmüştür… Kolaylıkla idareciliği kapanların nefsi kabarmış ve idarecilik, öğretmenlik mesleğinin önüne geçmiştir…
Bu gelişmeler oldukça başarıyı aramak mümkün değildir. Bırakın var olanı korumak, çöküşü andıran geriye doğru gidiş mevcuttur. Biz ne yapıyoruz denmesi gerekirken, biz “başarılıyız” demekle yetinilmektedir. Bu durum, başarısız idarecileri altın yaldızla çerçeveli başarı belgeleriyle, başarısız öğrencileri başarı, taktir ve teşekkür belgeleriyle ödüllendirmenin sonucu olmalıdır.
Aklı ve vicdanı hür bireylerin, tüm eğitim-öğretim kademelerinde edindikleri bilgi ve becerilerle, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkarması ve bunu hedefleyen ATATÜRK’ün çocukları olarak bizlerin çok çalışması asıl yapılması gerekendir ve ülkemizin geleceği için bu oldukça önemlidir.