Çocuk Gelişiminde Örgün Eğitim Şart!
“Örgün eğitim dışında çocuk gelişimi lisans eğitimi verilmemeli, çocuğa ve çevresine fiziksel, sözel, duyusal vb. şekillerde dokunmadan gerçekleştirilen eğitimlerin uygun olmadığı bilinmelidir.”
Bu sözler, sevgili eşimle yaptığım bir sohbetten alıntılanmıştır. 20 Mayıs Çocuk Gelişimciler Günü kapsamında kendisiyle kısa bir sohbet gerçekleştirdim. Uzaktan eğitimle Çocuk Gelişimini öğrenmeye çalışan ve daha sonra alana çıkan Çocuk Gelişimcilerin nasıl bir yeterliliğe sahip olduklarını düşünmenin önemli olduğunu ifade etti... Geleceği şekillendirecek en değerli varlıklarımızın onlara bilfiil dokunan, uygulamalara aktif katılan ve iliklerine kadar sorumluluklarının bilincinde olan Çocuk Gelişimcilere emanet edilmesi gerektiğini savunarak, bu konu üzerine hassasiyetle eğilinmesi gerektiğini vurguladı…
Peki, Çocuk Gelişimci kimdir? Bu konuda 20 Mayıs Çocuk Gelişimciler Günü kapsamında sevgili eşim Prof. Dr. Ebru Hasibe Tanju Aslışen’in onayını alarak 24 Eylül 2021 tarihli Ardeşenin Sesi Gazetesi’nde yayınlanan makalesini sizlerle paylaşmak istiyorum.
İlk yazıma “merhaba” ile başlamıştım…
Şimdi ise biraz kendi profesyonellik alanımı tanıtmak istiyorum sizlere…
Ben çocuk gelişimi ve eğitimi alanında doçentliğimi aldım.
Söylerken ağzı dolduruyor öyle değil mi?
Aslında içi de çok dolu mesleğimin… Bilmeyenler olabilir belki aranızda…
O yüzden kısa bir bilgi paylaşmak, “Çocuk Gelişimi” alanını tanıtmak, bu mesleğe sahip bir çocuk gelişimcinin kim olduğunu, nerelerde ve hangi alanlarda çalıştığını kısaca açıklamak istiyorum sizlere… Belki ileride “Çocuk Gelişimci” olmayı hedefleyen genç okurlarımız vardır aranızda…
Öncelikle Çocuk Gelişimci kime denir isterseniz onu kısaca açıklayayım. 0-18 yaş aralığındaki normal gelişim gösteren, özel gereksinimli, korunmaya muhtaç (kurumda yaşayan, çalışan, mülteci ve suça itilmiş) çocuklar ile hastanede yatan çocukların zihinsel, dil, motor, öz bakım, sosyal-duygusal gelişim alanlarının takibini ve değerlendirmesini yapan, bu alanları destekleyici programlar geliştiren, çalışma konuları hakkında ailelere danışmanlık sağlayan profesyonellerdir çocuk gelişimciler…
Bu kadar geniş bir alanda hizmet veren profesyoneller, Hastanelerde ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel eğitim kurumlarında, Çocuk ve Gençlik Merkezleri’nde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde hizmet veren Sevgi Evleri, Yetiştirme Yurtları, Bakım Merkezleri, Çocuk Evleri vb. kurumlarda, İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak çocukların ve ailelerinin kendileri veya çevre şartlarından doğan veya kontrolleri dışında oluşan maddi, manevi ve sosyal sorunların tespit edilmesi amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü, Çocuk Şube Müdürlüğü/Büro Amirliği’nde ve UNICEF, ILO gibi gönüllü kuruluşlarda çalışabilmektedirler. Ayrıca Üniversitelerin çocuk gelişimi ile okul öncesi alanlarında akademik çalışmalar da yapabilmektedirler.
Danışmanlık konularını ele alacak olursak;
• 0-6 yaş aralığındaki çocuklara gelişimsel değerlendirme yapma ve gelişimi destekleyici etkinlikler oluşturma,
• Yalan söyleme, saldırganlık, mastürbasyon, alt ıslatma, dikkat eksikliği, yemek yeme problemleri vb. davranış problemleri ile alışkanlık bozukluklarına yönelik öneriler sunma, davranışları yeniden yapılandırma,
• Anne-baba eğitimi ve aile danışmanlığı
- Yaşlara uygun oyun ve oyuncak seçimi,
- Televizyon, bilgisayar vb. teknolojik araçlar ile boşanma, ölüm, hastalık vb. aile içi değişikliklerin çocuk üzerindeki etkileri,
- Kardeşler arası ilişkileri düzenleme,
- Sağlık sorunu nedeniyle hastanede uzun süre yatan ya da gelişimsel yetersizliğe sahip çocukların gelişimlerini destekleme,
• Televizyonlardaki çocuk kanallarında, çocuk tiyatrolarında, yayın evlerinde, oyuncak üreten firmalarda danışmanlık yapma,
• Özel gereksinimli çocuğa sahip aileler için gelişimsel danışmanlık yapma şeklinde özetlemek mümkündür.
Aslında bu denli kısa ifade etmeye çalıştığım alanın en önemli materyali “çocuk”. Yani geleceğimiz… Ailemizin, çevremizin, toplumumuzun ve ülkemizin geleceği olan nesillerimiz… O yüzden çocuğu içine alan her konu, her kavram, her sorun ve her çözüm benim yani bir çocuk gelişimcinin çalışma alanını oluşturmaktadır. Toplumumuzun temeli, geleceği olan çocuklarımızın gelişimi ne kadar iyi takip edilirse, o kadar sağlıklı ve ülkesine faydalı bireyler yetişecektir. Bu doğrultuda tekraren altını kalın çizgiyle çizmemiz gerekir ki örgün eğitim dışında çocuk gelişimi lisans eğitimi verilmemeli, çocuğa ve çevresine fiziksel, sözel, duyusal vb. şekillerde dokunmadan gerçekleştirilen eğitimlerin uygun olmadığı bilinmelidir.
Daha gelişmiş, daha sağlıklı ve daha aydınlık bir toplum için, çocuklarımız için ben varım… Ya siz?