BAYRAMDA TANIDIK MANZARALAR
Trafik Canavarı Sahnedeydi…
Bayram tatilinin 9 güne çıkmasını fırsat bilen tatilciler, 14 Haziran akşamından itibaren sahil kentlerine ve tatil beldelerine karayoluyla özel otomobil ve şehirlerarası otobüslerle, hava, deniz ve raylı ulaşım araçlarıyla akın ettiler…
Geçmiş bayramlarda olduğu gibi karayollarımızdaki manzaralar değişmedi. Başta aşırı hız ve dikkatsizlik olmak üzere, arefe günü ve bayramın ilk gününden itibaren yurdun çeşitli bölgelerinden kaza haberleri geldi. Bütün uyarılara rağmen dikkatsiz sürücüler, yolları yine kan gölüne çevirdiler.
Aynı gün, İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre; 375 bin 311 araç denetlendi. Bu denetimlerde 23 bin 857 araca hız ve radar işlemi, 26 bin 786 araca başka işlemler yapıldı…
Denetimlere rağmen; Bayram tatilinin ilk 3 gününde (Cumartesi, Pazar ve Pazartesi) trafik kazalarında 22 kişi hayatını kaybederken 4 bin 43 kişi ise yaralandı…
Trafik canavarı, bayramın dördüncü günününde de hız kesmeyerek yaralı sayısını 5 bin 345 kişiye, ölü sayısını da 26 çıkardı… Tatilin ilk 6 gününde 49 kişi hayatını kaybetti ve 7 bin 683 kişi de yaralandı…
Trafik kurallarına uymayarak tedbirsiz davrandığımız sürece, 9 günlük bayram tatilinin sonunda trafik kazalarındaki bilançonun artacağı endişesini taşımıyor değiliz (umarım yanılırız)…
KURBANI DEĞİL, KENDİLERİNİ KESTİLER
Bayramdaki tanıdık manzaralarında sadece trafik kazaları yoktu… Kurban Bayramının ilk günü kurban kesimlerinde de kazalar meydana geldi… Bu kazaların çoğuna acemi kasaplar, geri kalanına ise kurban sahipleri neden oldular…
Kurban kesimi esnasında kaçan kurbanlıklar, kurban yerine kendini yaralayan acemi kasaplar, kural tanımayarak kesim alanı dışında kurban kesip çevreyi kirletenler…
Kurban, paylaşmaktır… Vatandaş olarak kurbanın sadece et dağıtmak olmadığını bir türlü anlayamadık… Bölgemizde ve ülkemiz genelinde belediyeler tarafından belirlenen kurban kesim yerleri olmasına rağmen, ‘kurban kesimi yasak’ yazılı afişlerin asılı olduğu yerlerde kurban kesim işleri yapıldı… Vatandaşlar kurbanlarını çocuk parkında, piknik alanlarında ve sokaklarda kesti… Gelişi güzel yerlerde yapılan kurban kesim işlemi, çevre kirliliğini de beraberinde getirdi. Park-bahçeler, piknik alanları ve sokaklar kurbanlıkların iç organlarıyla doldu…
Zabitanın radarına takılan kurban sahiplerine cezai işlem uygulandı. Çevreyi kirletmeyi marifet sanan vatandaşlar, gelecek kurban bayramında cezanın 5 kat artacağını bilseler bile, çevreyi kirletmeye devam edecekler sanırım…Kurban paylaşmaktır. Unutmayalım!
Bir de unutulmaması gereken önemli hususlardan biri de kurbanlık hayvanlara eziyet vermemektir. Acemi kasaplar ve gerekli önlem almayan kurban sahipleri yüzünden bazı kurbanlıklar, cadde - sokalara, evlerin çatılarına, ormanlık alanlara, nehir ve deniz kenarlarına kaçtılar… Kurbanlıkların, kaçarken çektikleri eziyeti, yakalanırken de yaşamaları çok üzücü oldu… Her konuda olduğu gibi bu konularda da akıllanmayacağız…
SABRİ ASLIŞEN / ANKARA