Çayı Bekleyen Yeni Tehlike: Telgraf Çiçeği

Ardeşen 25.04.2024 - 22:53, Güncelleme: 25.04.2024 - 23:00 20506+ kez okundu.
 

Çayı Bekleyen Yeni Tehlike: Telgraf Çiçeği

Çayı Bekleyen Yeni Tehlike: Telgraf Çiçeği
Yaklaşan çay sezonu öncesi çay alanlarında üreyen Telgraf Çiçeği, çayın filizlenmesini öldürüyor. Ardeşen Ziraat Odası Başkanı Turan Kabaoğlu, çaylıkları istila eden Telgraf Çiçeği’nin yok olması için bilimsel çalışmalar üretilmesine rağmen çözümün üretici de olduğu ve çay sezonu başlamadan bu çiçeği toplanarak yok edilmesi gerektiğini söyledi. “ÇAYLIK ALANLARDAN TEMİZLEYİP YOK ETMEMİZ GEREKİYOR” Tarımda istilacı böcekler var, çay alanlarımızda da istilacı bitki var, bunun adı Telgraf Çiçeği... Ardeşen Ziraat Odası Başkanı Turan Kabaoğlu kolay kurumayan istilacı bitki hakkında “Bu çiçek çaylıklarımızı kapatarak istila etmiş durumda. Bunu yok etmek için birçok kurum ve kuruluşlarla istişarelerimiz oldu. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nden Tarımsal Bilimler Uzmanı Doç. Dr. Kibar Ak ile çalışmalarımız oldu. Ancak bunun çaresi yine üreticilerimizde olacak. Çaylıklardan elle temizleyip poşete koyarak imha etmemiz gerekiyor. Bu bitki yaprağından bile ürüyor. Bambaşka bir bitki. Kolay kolay da kurumuyor. Bıraktığın yerde köklenip gidiyor. İstilacı bir canlı.” Açıklamasında bulundu. “TELGRAF ÇİÇEĞİ, TEMİZLENİP ÇAYIN DİBİNE SERİLMEMELİ” İstilacı bitki hakkında çay müstahsillerinin doğru bildiği yanlış hakkında uyarılarda bulunan Kabaoğlu “Evet, çay müstahsillerimizin yaptığı bir hata da şu, bunları toplayıp çaylıkların dibine bırakıyor ve tekrar üremeye devam ediyor. Bunları toplayıp poşetin içinde öldürmemiz gerekiyor. Hatta çiçeklenmeden, tohum saçmanda önceden temizleyip poşeti koyacağız, poşetin ağzını kapatıp güneşle ilişkisini keseceğiz.” Dedi. “ÇAY GİBİ GÖZÜKTÜĞÜ İÇİN İŞÇİLER DE TOPLUYOR” Ardeşen Ziraat Odası Başkanı Turan Kabaoğlu, açıklamasının sonunda “Çay gibi gözüküyor, işçiler de bu bitkiyi çay diye topluyor. En büyük tehlikesi çayın gübreyi, mineralleri alıyor ve çayın filizlenmesini öldürüyor.” İfadelerini kullandı.   Haber: Salih NAVDAR – Mustafa ÖZYANIK
Çayı Bekleyen Yeni Tehlike: Telgraf Çiçeği

Yaklaşan çay sezonu öncesi çay alanlarında üreyen Telgraf Çiçeği, çayın filizlenmesini öldürüyor.

Ardeşen Ziraat Odası Başkanı Turan Kabaoğlu, çaylıkları istila eden Telgraf Çiçeği’nin yok olması için bilimsel çalışmalar üretilmesine rağmen çözümün üretici de olduğu ve çay sezonu başlamadan bu çiçeği toplanarak yok edilmesi gerektiğini söyledi.

“ÇAYLIK ALANLARDAN TEMİZLEYİP YOK ETMEMİZ GEREKİYOR”

Tarımda istilacı böcekler var, çay alanlarımızda da istilacı bitki var, bunun adı Telgraf Çiçeği... Ardeşen Ziraat Odası Başkanı Turan Kabaoğlu kolay kurumayan istilacı bitki hakkında “Bu çiçek çaylıklarımızı kapatarak istila etmiş durumda. Bunu yok etmek için birçok kurum ve kuruluşlarla istişarelerimiz oldu. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nden Tarımsal Bilimler Uzmanı Doç. Dr. Kibar Ak ile çalışmalarımız oldu. Ancak bunun çaresi yine üreticilerimizde olacak. Çaylıklardan elle temizleyip poşete koyarak imha etmemiz gerekiyor. Bu bitki yaprağından bile ürüyor. Bambaşka bir bitki. Kolay kolay da kurumuyor. Bıraktığın yerde köklenip gidiyor. İstilacı bir canlı.” Açıklamasında bulundu.

“TELGRAF ÇİÇEĞİ, TEMİZLENİP ÇAYIN DİBİNE SERİLMEMELİ”

İstilacı bitki hakkında çay müstahsillerinin doğru bildiği yanlış hakkında uyarılarda bulunan Kabaoğlu “Evet, çay müstahsillerimizin yaptığı bir hata da şu, bunları toplayıp çaylıkların dibine bırakıyor ve tekrar üremeye devam ediyor. Bunları toplayıp poşetin içinde öldürmemiz gerekiyor. Hatta çiçeklenmeden, tohum saçmanda önceden temizleyip poşeti koyacağız, poşetin ağzını kapatıp güneşle ilişkisini keseceğiz.” Dedi.

“ÇAY GİBİ GÖZÜKTÜĞÜ İÇİN İŞÇİLER DE TOPLUYOR”

Ardeşen Ziraat Odası Başkanı Turan Kabaoğlu, açıklamasının sonunda “Çay gibi gözüküyor, işçiler de bu bitkiyi çay diye topluyor. En büyük tehlikesi çayın gübreyi, mineralleri alıyor ve çayın filizlenmesini öldürüyor.” İfadelerini kullandı.

 

Haber: Salih NAVDAR – Mustafa ÖZYANIK

Habere ifade bırak !
Habere Ek Video
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ardeseninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.